Nieuwe Subsidieregeling Waterstof In Mobiliteit (SWIM) vanaf 2024

In 2024 komt de subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) die het kip-ei verhaal wil doorbreken door tegelijk een impuls te geven aan de bouw van nieuwe waterstof tankstations én de aanschaf van waterstof trucks en (bestel)bussen. Het kabinet trekt € 125 miljoen uit om ondernemers de overstap naar waterstof te laten maken.

Naar verwachting na de zomer van 2024 kunnen ondernemers deze subsidie aanvragen. De regeling loopt tot 2028 en jaarlijks is er een aanvraag moment. Elke aanvraag moet bestaan uit één tankstation én genoeg vrachtwagens of (bestel)bussen om het tankstation rendabel te maken. Bedrijven en tankstationhouders moeten dus hun krachten bundelen in één subsidieaanvraag.

Unieke kans voor aanschaf waterstof voertuigen

Deze subsidieregeling is een unieke kans voor bedrijven om waterstof bedrijfsvoertuigen aan te schaffen met daarbij de garantie dat er een waterstof station bij jou in de buurt komt. Zowel bestelbussen als vrachtwagens komen in aanmerking. Het voertuig moet binnen 3 jaar na aanvraag in gebruik genomen worden.

Wat kan aangevraagd worden?

  • 80% van de meerprijs t.o.v. een vergelijkbaar fossiel aangedreven vrachtwagen of bestelbus
  • Van € 50.000 tot € 300.000 per voertuig (afhankelijke van het type)
  • Zowel voertuigen met waterstof brandstofcel als met waterstof verbrandingsmotor komen in aanmerking

De subsidieregeling is nog niet definitief en wordt momenteel nog verder uitgewerkt. De hierboven genoemde bedragen zijn gebaseerd op de informatie zoals bekend op 20 december 2023. Mochten er wijzigingen volgen, dan zullen wij de informatie op deze pagina bijwerken.

Wat gaan wij doen?

Wij geloven dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de transitie naar emissieloze logistiek en mobiliteit. Daarom hebben wij al 3 waterstof stations in gebruik genomen en zijn we actief in de distributie per tankwagen van waterstof.

Onze ambitie is om een netwerk van waterstof stations uit te bouwen. Daartoe hebben we meerdere locaties beschikbaar die al voldoen aan de eisen van de subsidieregeling. Ze liggen aan hoofdwegen, voldoen aan de technische eisen voor waterstof stations en zijn bijna allemaal al vergund. Hier kunnen we dus op korte termijn beginnen met bouwen, wat ook een voorwaarde uit de subsidieregeling is.

Onze potentiële locaties voor een waterstof tankstation zijn:
Asten (aan de A67)
Ede (aan de A30/A12)
Veghel (aan de A50)
Haps (aan de A73)
Sliedrecht (aan de A15)
Zeewolde (aan de N305)
Bleiswijk (aan de A12)

Daarnaast kunnen we ook een subsidieaanvraag organiseren rond onze huidige waterstof tankstations in Nieuwegein, Dordrecht en Oude-Tonge.

Voor al deze locaties zoeken wij ondernemers en bedrijven die interesse hebben om de komende 5 jaar waterstof trucks en (bestel)bussen in te zetten om zodoende samen een subsidie aanvraag in te dienen.

Waarom samenwerken met Van Kessel?

  • Wij hebben al een track record in de ontwikkeling, bouw en exploitatie van waterstof tankstations en de distributie van waterstof
  • Wij hebben verschillende locaties beschikbaar die voldoen aan de voorwaarden van de subsidieregeling
  • Wij hebben ervaring in het opstellen, indienen en opvolgen van subsidie aanvragen en kunnen u hierin ontzorgen.

Vervolgstappen

Heeft u interesse in de aanschaf van waterstofvoertuigen in de komende 5 jaar? Dan horen wij graag van u! Vul het onderstaande formulier in en dan houden wij u periodiek op de hoogte van nieuws over de subsidieregeling en updates over onze tankstations en onze plannen.

Inschrijving is uiteraard geheel vrijblijvend en verbindt u tot niets.

Ja, ik wil op de hoogte blijven

Informeer mij per email over ontwikkelingen rondom deze waterstof subsidieregeling