Interview 100 jaar Van Kessel: “Als je terugkijkt, zitten we al 100 jaar in een energietransitie”

Honderd jaar van turf tot waterstof, zo vatten ze bij Van Kessel in Milheeze het honderdjarig bestaan samen. 9 juni is het zover. Alle generaties zijn in hun tijd vooruitstrevend geweest en keken vooruit, ook nu. “Over 30 jaar tankt er niemand meer benzine.

Het is dat zijn opa Jan een eeuw geleden geen zin had om boer te worden maar de handel en transport in wilde, daarom kan Joan van Kessel nu zeggen dat hij een 100 jaar oud bedrijf leidt, brandstof- en olieleverancier Van Kessel in Milheeze. En kan hij heerlijke anekdotes aanhalen die hij van zijn vader – Jan jr. ook wel ‘Jantje’ – te horen kreeg. “Dat oma Anna altijd zwart ondergoed kocht voor haar gezin. Want het witte ondergoed kreeg ze niet zuiver door het werken met kolen.

Bedrijfsstichter opa Jan liet een nieuw huis met een grote opslagloods bouwen aan het Kerkeind in Milheeze. Samen met zijn Anna startte hij daar een bedrijf in turf, kolen, lampenolie en vervoer. In 1923 kocht hij daarvoor een vrachtwagen, de eerste in Milheeze. Die vloog zeven jaar later in brand. Joan: “Veel dorpsgenoten hielpen om de vrachtwagen te verplaatsen anders was het woonhuis afgebrand.

De benzinepomp, een luxe auto en autobus voor taxivervoer kwamen er ook. Jantje werkte al jong mee in het bedrijf van zijn vader en kreeg plots de eindverantwoordelijkheid op zijn schouders toen pa in 1958 overleed. Samen met zijn moeder zette hij de zaak voort onder de naam Wed. J. van Kessel & Zn.

Vader was erg vooruitstrevend en altijd met nieuwe dingen bezig“, vertelt derde generatie Joan. “Van de kolen stapte hij over naar petroleum en de huisbrandolie. Toen de centrale verwarming opkwam, ging hij daar ook in verder.” Met nog oliegestookte cv-ketels want er was nog geen aardgasleiding aangelegd. De eerste twee personeelsleden werden aangenomen en er kwam een vrachtwagen bij.

Na zijn middelbare school lag het voor de hand dat Joan ook in het bedrijf verder zou gaan. “Ik moest onder aan de ladder beginnen. Ging met de monteurs mee, heb een opleiding als verwarmingsmonteur gevolgd en mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald.

Het bedrijf Van Kessel werd groter en groter. De gemeente wilde dat er een andere locatie werd gezocht. “In Milheeze was geen industrieterrein maar mijn vader kocht grond van Tinus Manders en heeft er alles aan gedaan om het bestemmingsplan daar te wijzigen.

In 1995 nam Joan het bedrijf over van zijn vader en een jaar later verhuisde hij het bedrijf naar de Milheesestraat en trouwde met Nicolle. Begonnen met zeven personeelsleden heeft hij er inmiddels bijna honderd in dienst. Dagelijks rijden er 31 vrachtwagens met olie en smeerolieproducten door heel Nederland om tankstations, transportbedrijven en agrariërs te bevoorraden.

Het belangrijkste vind ik dat we moeten verduurzamen. Als je terug kijkt zijn we al die honderd jaar in transitie. We zijn nu druk bezig met laadpalen en waterstof tanken,” zegt Van Kessel, die in de Filipijnen ook betrokken is met biomassa van Bana-gras (een koolstofbindende plant die broeikasgassen (CO2) opvangt en opslaat). “Over 30 jaar tankt er, denk ik, niemand meer benzine maar rijdt men elektrisch en op waterstof.

De vierde generatie heeft zich ook al gemeld in de persoon van zoon Stan. “Als kind reed ik al mee met de chauffeurs. Ik ben ook onderaan begonnen in de werkplaats met kannetjes smeerolie te vullen. Nu rijd ik op de vrachtwagen, plan mee en denk mee.

Een jubileumfeest gaat op dit moment nog niet, maar de familie hoopt dat later dit jaar toch nog te vieren.

Dit interview werd afgenomen door en verscheen eerder op ed.nl