Hoe werkt een beluchtingsfilter op de dieseltank en waarom is dat belangrijk?

Telkens wanneer het brandstofniveau in de opslagtank daalt (wanneer er wordt getankt), dan wordt er buitenlucht in de tank aangezogen. Met name in de herfst- en wintermaanden zit er vaak veel vocht in de lucht. Zo kan er ongemerkt op korte tijd via de luchtpijp heel wat condens en waterdamp in de dieseltank – en dus ook in de brandstof – terechtkomen.

Water en diesel gaan echter niet goed samen! Water smeert namelijk niet, wat fataal is voor de smerende eigenschappen van diesel. Daarnaast is water dé nummer 1 oorzaak voor bacteriegroei in diesel. Tenslotte veroorzaakt water corrosievorming aan leidingwerk, in de dieseltank en op motoronderdelen.

Beluchtingsfilter met vochtabsorberend silica-gel

Het is dus cruciaal om vocht uit de dieseltank te houden. Hoe kan u dat best doen? Een beluchtingsfilter biedt hiervoor een doeltreffende oplossing. Dit is een filter met een speciale silica-gel vulling die vocht absorbeert. Het wordt gemonteerd op de beluchtingspijp van uw thuistankinstallatie.

Wanneer het brandstofniveau daalt, wordt er via het beluchtingsfilter verse buitenlucht aangezogen. Eerst worden vuildeeltjes (zoals rondvliegend stof en dergelijke) door een 3 micron filter uit de lucht gefilterd. Daarna gaat de buitenlucht door de silica-gel die al het in de lucht aanwezige condens en waterdamp absorbeert. Vervolgens komt de lucht droog en schoon in de opslagtank terecht.

Voorkom motorproblemen

Onze ervaring leert dat veel motorproblemen te herleiden zijn naar water en vuil in de dieselopslagtank. Het loont dan ook beslist de moeite om een beluchtingsfilter op uw thuistankinstallatie te monteren (en een filterset op de dieselpomp). Voor de kosten hoeft u het alvast niet te laten. Voor een paar honderd euro heeft u al beluchtingsfilterset inclusief installatie op uw tank.

Ook handig is dat de silica-gel verkleurt van donkerrood naar lichtoranje (bij filters van het merk Hydac) zodra het helemaal verzadigd is met vocht. Zo weet u meteen dat het tijd is om de silica-gel vulling te vervangen.