Dakar Rally: “Finishen is het enige doel van Herwin Hopmans”

Op maandag 7 januari start in Peru wederom de beruchte Dakar Rally. Ook dit jaar steunt Van Kessel Olie weer 3 Brabantse rallyteams. Hieronder blikt motorrijder Herwin Hopmans vooruit naar de start van zijn rally.

Al sinds woensdag zijn Herwin Hopmans en zijn vriend en begeleider Willy Wientjes in Lima, waar maandagochtend de Dakar Rally begint. Het kan wat Hopmans betreft niet snel genoeg maandag zijn. Hij is het hangen en slenteren door de stad inmiddels goed beu. “Ik wil rijden. Daar kom ik hier voor.

In 2005 deed Hopmans ook al eens mee aan de Dakar, toen nog in Afrika. Het was geen succes. In een loodzware etappe die ook nog eens werd geteisterd door een zandstorm, moest hij opgeven. Na die deceptie raakte de Dakar een beetje op de achtergrond, maar nu is het toch zover gekomen dat hij het nog een keer wil proberen. Met veel meer ervaring en wellicht een beetje wijzer. “Mijn enige doel is finishen. Ik ga dus ook echt proberen mijn gemak te houden.

De plaat met startnummer 93 voorop de motor is nog een keertje extra opgepoetst. Zonder problemen doorliep Hopmans de laatste keuringen die hem toegang verschaffen tot het startpodium van de Dakar, zondagavond. Niet dat hij daar nu zo op zit te wachten. “Dat zal wel drukte en chaos worden en dat is niet zo mijn ding”, vertelt de 48-jarige Brabander. “Ik zal blij zijn als ik maandag aan die 241 kilometer verbinding kan beginnen en nóg blijer als ik de eerste proef van 85 kilometer achter me heb. Ik ben niet met het klassement bezig, maar ik ben wel benieuwd hoe ik er dan aan het einde van de dag voor sta. Na zo’n eerste dag weet je een beetje wat je plaats is en wat je kunt verwachten. Eigenlijk begint het dinsdag pas echt.

Met veel zand en duinen in het vooruitzicht besloot Hopmans in overleg met het team BAS Dakar om speciale banden mee te nemen, met extra hoge noppen die hem meer grip zouden moeten geven in het zand.  “Dat zand is wel mijn terrein. Daar kijk ik ook echt naar uit.

De Dakar Rally 2019 vindt plaats van 6 t.e.m. 17 januari in Peru. Je kan de prestaties van Herwin Hopmans volgen op www.herwinhopmans.nl, zijn facebookpagina en RTL 7.