Cure Afvalbeheer kiest voor slimme laaddiensten en maximalisatie van HBE’s

Na in juli 2022 laders te hebben aangeschaft voor haar elektrische trucks, neemt Cure Afvalbeheer nu ook slimme laaddiensten af bij Heliox, inclusief verwerking en afname van gegenereerde HBE’s door Van Kessel.

Door het slim laden van trucks op de onbalansmarkt, in combinatie met een verzekerde afname van gegenereerde HBE’s door partner Van Kessel, worden de laadkosten van Cure significant verlaagd.

Na 2 jaar proefgedraaid te hebben met één elektrisch inzamelvoertuig, zet Cure Afvalbeheer nu snel stappen om haar gehele vloot te elektrificeren. Eind 2022 zijn de 1e fase laders al opgeleverd, en deze week arriveert een nieuwe levering trucks, om als vervolgstap de trucks zo slim mogelijk te gaan opladen. In plaats van het opladen van trucks op de meest dure momenten van de dag, worden de trucks opgeladen wanneer energieprijzen laag of zelfs negatief zijn.

Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de maximalisatie van het aantal gegenereerde Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s) door de trucks zoveel mogelijk o.b.v. lokaal opgewekte zonne-energie te laden. Partner Van Kessel zorgt voor het inboeken, verwerken en verhandelen van de HBE’s, en daarmee een voorspelbare inkomstenstroom voor Cure Afvalbeheer.

Net als vele andere bedrijven in Nederland heeft ook Cure Afvalbeheer te maken met een beperkte netaansluiting, waarbinnen dit alles zal worden gerealiseerd. Door het slim laden van haar trucks helpt Cure Afvalbeheer bovendien de energietransitie te versnellen. Door slim te anticiperen op elektriciteitsoverschotten/-tekorten t.g.v. de inpassing van zon en wind, helpt Cure Afvalbeheer het energiesysteem weer te stabiliseren. Daarmee draagt Cure Afvalbeheer bij aan een duurzaam energiesysteem, en is de CO2 uitstoot van haar bedrijfsvoering minimaal.

Over Cure Afvalbeheer

Cure Afvalbeheer is een samenwerkingsverband van de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard. Zo’n 100 medewerkers zijn dagelijks in de weer om van ruim 135.000 huishoudens het afval in te zamelen. Cure leegt niet alleen de grijze, groene, blauwe en ondergrondse containers, maar zorgen ook voor de gescheiden inzameling van textiel, PDB (plastic, blik en drankverpakkingen) en glas. Ook beheren zij 4 milieustraten waar inwoners terecht kunnen met grof afval en klein chemisch afval.

Over Heliox

Heliox, opgericht in 2009, is marktleider in snellaadsystemen voor openbaar vervoer, e-trucks, scheepvaart, mijnbouw en havenuitrusting. De premium kwaliteit en zeer efficiënte laders stellen vervoerders in staat om hun prestaties te verbeteren en tegelijkertijd de milieu-impact te verlagen. In 2017 installeerde het bedrijf een van Europa’s eerste en grootste snellaadnetwerken voor de e-busvloot in Eindhoven, Nederland; in 2018 ’s werelds grootste snellaadnetwerk voor e-busdepots op Schiphol, Amsterdam; en Knoxville Area Transit in 2021.

Over Van Kessel

Van Kessel is een Brabants familiebedrijf actief in de wereld van (duurzame) brandstoffen, smeermiddelen en tankstations. Vanuit het hoofdkantoor in Milheeze (gem. Gemert-Bakel) worden producten geleverd aan zakelijke klanten in verschillende branches. Daarnaast exploiteert het bedrijf 40 tankstations (waaronder 1 waterstof station) en diverse laadpleinen. Kwaliteit, flexibiliteit en klantgerichtheid zijn de kernwaarden van de organisatie.