Castrol interview: Technische uitdagingen transmissie-olie voor elektrische auto’s

Autofabrikanten werken hard aan de ontwikkeling van hybride en volledig elektrische voertuigen. Dat brengt hele nieuwe technische uitdagingen mee voor transmissievloeistoffen, accukoelvloeistoffen en vetten. Matthias Donner, Castrol Driveline Product Development Manager, legt uit wat de technische uitdagingen voor elektrische voertuigen zijn op het gebied van transmissievloeistoffen.

Waarom zijn transmissievloeistoffen belangrijk?

“Niet veel autogebruikers weten dat hun auto transmissievloeistof bevat, maar als die er niet was zouden ze dat onmiddellijk merken: schakelen zou luidruchtig en schokkerig gaan. Daarnaast speelt de transmissievloeistof een essentiële rol bij het beschermen van de tandwielen tegen slijtage. Castrol werkt hard aan de ontwikkeling van nieuwe transmissievloeistoffen. Dat is nodig omdat aan transmissievloeistoffen in versnellingsbakken en assen voor hybride en elektrische voertuigen heel andere eisen worden gesteld dan in conventionele aandrijflijnen.”

Wat is er anders in de transmissie van een elektrische of hybride auto?

“Veel hybride en elektrische voertuigen hebben andere transmissievloeistoffen nodig, omdat elektrische componenten zoals elektromotoren in contact komen met het smeermiddel. Daarnaast moet de transmissie-olie bij hogere temperaturen werken dan bij conventionele auto’s. Bovendien is het toerental van elektromotoren veel hoger, waardoor de olie nog zwaarder wordt belast. Ook het koppel op tandwielen en lagers is hoger en – niet te vergeten – de olie moet compatibel zijn met componenten die elektriciteit geleiden.”

Wat doet Castrol om elektrische en hydride voertuigen efficiënter te maken?

“Castrol werkt nauw samen met auto- en componentfabrikanten om inzicht te krijgen in de ontwikkelingsproblemen waar zij tegenaan lopen, de voertuigen efficiënter te maken en het bereik te vergroten.

Zo heeft Castrol onder andere:
– de elektrische eigenschappen van de tandwielolie geoptimaliseerd om het rendement van de elektrische motor te vergroten en de kans op elektrische storingen te verkleinen
– corrosie van elektrische componenten voorkomen door onderdelen van koper goed te beschermen
– het koelend vermogen van de elektrische motor verbeterd om oververhitting te voorkomen

De ontwikkelingen gaan erg snel door de opkomst van hybride en elektrische auto’s. Dat betekent dat we snel moeten werken om oplossingen te vinden. Het geeft mij een goed gevoel dat Castrol voorop loopt bij het ontwikkelen van technologie die de toekomst van het transport vormt.”

Lees ook: Jaguar Formula E Team en Castrol partner for the future of electric vehicle technology

Van Kessel Olie is Authorised Distributor van Castrol smeermiddelen voor Zuid-Nederland. Bel ons op 0492-34 12 21 of mail naar [email protected] voor meer informatie!