Blog Tim Lips vanuit Luhmühlen: “Wat een weekend!”

Afgelopen weekend nam de Brabantse eventing ruiter Tim Lips met zijn paard Bayro deel aan Luhmühlen, één van de zwaarste en meest prestigieuze wedstrijden van het jaar. Hieronder lees je het wedstrijdverslag van de door Van Kessel Olie gesteunde ruiter.

Nadat we alles hadden geïnstalleerd en de eerste horse inspectie achter de rug hadden, wisten we dat Tim en Bayro vrijdagmiddag moesten dressuren. ’s Ochtends had Tim zijn paard Bayro licht getraind en Bayro voelde scherp en energiek aan. Ook tijdens het losrijden voor de proef, pakte Bayro en Tim direct weer de draad op waar ze in de ochtend mee gestopt waren: scherp en energiek! De dressuurproef ging spectaculair goed en werd beloond met een eerste plaats! De perfecte uitgangspositie dus voor de volgende dag, Cross Country Day!

Reactie van Tim: “Aan de leiding na dressuur in de 4*!! Bayro ging super! Ik wil mijn team bedanken die hieraan mee geholpen hebben aan dit resultaat, in het bijzonder mijn trainster Nicole Werner, die helemaal op en neer is gekomen voor 1 dag om te helpen, geweldig! Dit is een goed begin, de 2 belangrijkste dagen komen nog; morgen de cross! Ziet er serieus uit, maar ik heb het gevoel als je in de flow zit dat het heel goed zou moeten rijden”.

D-Day in Luhmühlen: de Cross Country dag

Om 9.00u begon de 4* cross en de eerste 6 combinaties kwamen al niet aan de finish door weigeringen, langslopers e.d. De toon was gezet, de cross gaat de scherprechter zijn van deze wedstrijd! De warming up van Tim en Bayro gingen goed en het was tijd om richting de startbox te gaan. Vanaf het directe begin pakte Bayro goed aan en Tim had zijn blik en focus op vooruit en zijn leiderspositie verdedigen!

Na een ronduit fantastische ronde kwam Tim foutloos en slechts 2 seconden buiten de tijd over de finish. Tim: “Normaliter zijn we met tijdsoverschrijding niet tevreden, maar aangezien voor Tim (24ste starter van de 52 starts) nog niemand foutloos was laat staan binnen de tijd. Het plan was zo hard mogelijk rijden, maar op de sprongen waar vele uit de cross gingen of weigeringen genoteerd kregen, daar iets meer tijd pakken en op 1 blijven staan.” Iedereen was euforisch toen zij de finish foutloos passeerde en topfit over de streep kwamen.

“Sport kan zo hard zijn”

Helaas werd deze vreugde snel anders toen we te horen kregen via de speaker, dat Tim 50 strafpunten genoteerd kreeg voor het rijden van over de vlag op hindernis 23c! Om niet te veel in de materie te blijven en het verhaal te moeilijk wordt, hier in het kort de uitleg: Over de vlag gesprongen houdt in: dat 2/3 deel van het paard aan de verkeerde kant van de vlag is en dus de buitenkant, dit kost de combinatie 50 strafpunten, weg klassement.

Tim kon het niet geloven, hij was ervan overtuigd dat ze zeker binnen de vlaggen waren gebleven. Direct kregen we van supporters filmpjes doorgestuurd, waarop dit te zien was en kaarten we het aan bij de wedstrijdorganisatie en gingen in beroep. Na de cross dag zou de jury de uitspraak doen over deze situatie, dus het lange wachten werd op de proef gesteld. Het oordeel bleef echter bij het oude omdat ze alleen uitgingen van eigen tv-camerabeelden en op deze beelden kon de jury het niet goed zien, omdat deze camera vanuit de verkeerde hoek had gefilmd. Zeer pijnlijk deze beslissing vooral omdat je na deze indrukwekkende Cross Country dag, nog steeds aan de leiding was gebleven en je positie zelfs had versterkt!

Tim´s reactie: “Uiteindelijk het definitieve oordeel gehad van de groundjury; niet binnen de vlag. Op dit moment ben ik zeer teleurgesteld in ons resultaat, en heb ik moeite met de gedachte dat onze kans vervlogen is op een 4* overwinning, iets wat Bayro zeker verdiend! Ik heb het geluk dat ik z’n fantastisch paard mag rijden, hij ging verder zo simpel door de cross! Sport kan helaas zo hard zijn.

Foutloos parcours

Nadat we de situatie met het gehele team hadden verwerkt, waren de plannen al snel duidelijk. Op naar morgen en ook het laatste onderdeel, het springen winnen om een statement te maken en te laten zien, dat Tim en Bayro deze wedstrijd gewoon de beste waren. Van de 52 starts waren er nog 31 deelnemers over voor het laatste onderdeel. Er stond een dikke proef gebouwd. Bayro kan van nature heel goed springen en ging met vertrouwen het springparcours binnen. Tim had een duidelijk vooraf gesteld plan, en het werkte: foutloos parcours in een tijd van 83 seconde en de eerste foutloze combinatie. In totaal waren er van de 31 starts uiteindelijk, 4 combinaties foutloos binnen de tijd.

Bij het uit de ring stappen kwam wel het besef bij Tim: “Anders hadden we nu geschiedenis geschreven, door de eerste Nederlander te zijn die een 4* wedstrijd wint. Bayro sprong een fantastische nulronde, wat een droompaard! We waren in absolute topvorm en klaar om onze eerste 4* te winnen, helaas mocht het niet zo zijn…. nu krijgt hij zijn wel verdiende vakantie en gaan we de komende weken weer een planning maken voor de 2e helft van het seizoen. Enerzijds inderdaad enorm pijnlijk, maar nu op dinsdag relativerend: We hebben daar wel ons visitekaartje afgegeven! Volgend jaar is op dit terrein ook het EK en hebben we weer genoeg informatie gekregen voor 1 van de grote pijlers van 2019!

Met sportieve groet,
Tim Lips