Blog Tim Lips vanuit Boekelo: “Hard maar mooi!”

Military Boekelo, de belangrijkste eventing wedstrijd van Nederland, is afgelopen weekend voor de Brabantse ruiter Tim Lips een wedstrijd met duidelijk twee gezichten geworden. Lees hieronder de exclusieve blog die Tim voor Van Kessel Olie schreef:

Aangekomen in Boekelo en nadat alles uitgepakt en gestald was, werden Tim’s paarden Bayro en Eclips rustig getraind en verzorgd. Op woensdag stond de eerste Horse Inspection gepland en mocht Tim en zijn team voor het eerste de cross verkennen. Tim’s reactie aan het einde van de dag: “Bayro en Eclips goed door de eerste keuring, ook de cross verkend. De cross heeft een totale metamorfose gekregen deze editie, er staat een technische cross en ik denk dat je daardoor zeer gefocust moet zijn!!!”

Super start

Op donderdag stond het dressuur met Bayro op het programma. Tim reed met Bayro voor TeamNL en daarom ook in de bekende oranje kledij en reed een fantastische dressuurproef met nieuw Nederlandse record qua punten: 19.2strfp! Tim en Bayro gingen na de dressuurproef aan de leiding. Tim: “WoW!! Bayro loopt een super proef en we scoren gewoon even boven de 80%. Super start van de Military Boekelo. Dit kan ik natuurlijk alleen met het geweldige team wat ik om me heen heb, vooral mijn trainster Nicole Werner die ons zo ver heeft gebracht.

Vrijdag stond dressuur met Tim’s tweede paard Eclips op het programma om 12.47 uur. Eclips had veel spanning tijdens de dressuur en was met name onder de indruk door de arena en het grote TV scherm in de hoek van deze arena. Maar na dag 2 van de dressuur gaat Tim nog steeds aan de leiding met Bayro! Tim over de dressuurproef met Eclips: Aan de leiding gebleven met Bayro, heel blij mee! Eclips was helaas erg bang van het grote televisiescherm, heeft ons veel punten gekost. Morgen staat er een moeilijke technische cross, dus we zullen moeten knallen.

Zaterdag was D-Day met de Cross Country op het programma! Zal Tim zijn koppositie vasthouden na de cross met Bayro en zal zijn nog jong opkomend talent Eclips zijn verwachtingen waar maken? De spanning binnen team Lips was te voelen en de gasten die helemaal naar Boekelo waren afgereisd om deze dag achter de schermen mee te beleven leefde ook enorm mee.

Tim over de Cross Country: “Vanochtend vroeg werd ik wakker van de spanning, ver voor de wekker met de gedachte dat het vandaag moest gaan gebeuren. Gelukkig had ik voordat ik met de warming up begon de juiste mindset en ik kon zelfs genieten tijdens onze rit, wat is Bayro een topper! Eclips ging ook heel goed, heb hem in zijn eigen tempo laten lopen waar hij zich comfortabel in voelde. Topervaring voor hem! Wat een goede dag voor ons, morgen een goed vervolg aangeven.

Memorabele zondag

Zondag was de laatste dag alweer van Military Boekelo 2018, wat later een memorabele dag zal blijken. In de ochtend hoopte heel eventing beminnend Nederland op een dag waar geschiedenis geschreven zou worden. Zou Tim Lips de eerste Nederlander worden die Military Boekelo wint?

Inmiddels heel de pers uitgerukt naar Boekelo, zowel lokaal als de landelijk NOS, Telegraaf als de internationale hippische pers. De spanning steeg niet alleen binnen Team Lips maar ook bij de organisatie van Military Boekelo zelf. Door de organisatie werden diverse maatregelen getroffen voor ‘mocht het zo zijn en echt gaan gebeuren!’

De startlijst was in omgekeerde volgorde en hield dus in dat Tim als allerlaatste moest starten en tot 16.00 uur moest wachten met Bayro, maar mocht met Eclips om 14uur. Eclips foutloos binnen de tijd en liet een voortreffelijke springronde zien!

Nog iets minder dan 2 uur en dan zouden we de uitslag weten met Bayro. De nummer 2, Julia Krawjeski, reed foutloos binnen de tijd en dus nu was het de beurt aan Tim. Tot hindernis 9 ging alles precies zoals plan, maar toen vielen er in de 3 sprong (dit is een combinatiesprong met 3 hindernissen achter elkaar) 2 balken! Dit houdt in 8 strafpunten en tuimelde naar de 3de plaats in het algehele klassement. Grote teleurstelling bij iedereen, Team Lips, de organisatie van Military Boekelo en eventing minnend Nederland was deze wending van het wedstrijdverloop zeker voelbaar! Toch werd Tim met Bayro, zoals in 2017, wederom Nederlands Kampioen en met Eclips 3de.

Hard maar mooi

Op maandag, The Day After, baalde Tim als topsporter natuurlijk nog steeds enorm, maar ziet het ook in perspectief. Tim over zijn slot van Military Boekelo 2018: “Dat sport erg hard kan zijn, heb ik vandaag helaas weer mogen ondervinden…onze ronde was niet sterk genoeg om de overwinning mee naar huis te nemen. Naast het balen kan ik toch ook wel terugkijken op een fantastische mooie wedstrijd met beiden paarden. Bayro is en blijft absoluut mijn droompaard en ik ben nu al gemotiveerd voor revanche volgend jaar. Op naar Military Boekelo 2019!”

Met sportieve groet, Tim Lips