Laat uw facturen voor de Belgische tol via BP PLUS automatisch downloaden

BP PLUS neemt u graag wat werk uit handen
De tolheffing in België, ook bekend als de Viapass-tol, is sinds 1 april een feit. Hoewel het tolsysteem, zeker in de beginfase, flink wat problemen heeft gekend, lijkt alles inmiddels redelijk goed te lopen. Via BP’s partner in BTW- en accijnsteruggave, Alfa Transport Service (ATS), helpen wij u graag om het terugvorderen van de betaalde BTW over de Viapass-tolkosten zo eenvoudig en snel mogelijk te laten verlopen.

Wat is er aan de hand
Op een deel van de Belgische tolwegen wordt BTW belast en op een ander deel weer niet. Daar waar BTW wordt belast, wilt u als transportondernemer uiteraard graag deze belasting terugvorderen. ATS heeft veel vragen over dit onderwerp ontvangen en gekeken wat zij hierin voor ondernemers kunnen betekenen.

De feiten
Eerst enkele feiten over de Viapass-tolkosten op een rij:
– De betaling van de Viapass-tol verloopt via uw BP PLUS Tankpasfactuur
– Het totaalbedrag is in de regel niet uitgesplitst naar bruto, BTW en netto
– Toltrajecten voor de regio’s Vlaanderen en Brussel zijn zonder BTW, terwijl de regio Wallonië wél met BTW wordt belast. Hierdoor is bij het inboeken van het door u betaalde tolbedrag (t.b.v. uw factuur) niet direct vast te stellen welk deel van het totaalbedrag (terugvorderbare) BTW betreft en welk deel niet.

Automatisch facturen downloaden
ATS heeft een tool ontwikkeld die periodiek (1 keer per 14 dagen) alle facturen waarop de Belgische BTW van toepassing is downloadt. Dit zijn dus de facturen van het Waalse gewest (Sofico). Deze facturen zijn nodig voor de terugvordering van de Belgische BTW. Maakt u al gebruik van de diensten van ATS en wilt u de tool inschakelen voor uw Viapass-facturen? Neem dan contact op met ATS. Zij hebben namelijk uw inloggegevens voor de Satellic-portal nodig, zodat uw facturen voortaan automatisch gedownload kunnen worden.

Aangezien het per kenteken om 3 facturen per 14 dagen gaat, scheelt deze automatische downloadservice u al snel heel veel werk. Overigens kan ATS geen enkele mutatie aan uw OBU beheer aanbrengen.

BTW en accijnsrefund via ATS
Maakt u nog geen gebruik van de BTW refunddiensten van ATS, maar heeft u wel interesse? Neem dan contact op met:

Michiel Schilder Spel
Accountmanager Transport
Tel: 06-55 48 15 68
Email: m.schilderspel@vankesselolie.nl

BP_PLUS_tankpas