Hoeveel stikstof stoten dieselmotoren uit? (met rekenformule)

Stikstof uitstoot is een hot item bij werken in natuurgebieden en aanbestedingen. Maar hoeveel gram NOx stoten dieselmachines uit? En hoe reken je dit om naar uitstoot per liter diesel?

Soorten stikstof

De meest voorkomende soorten stikstof zijn ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx). Deze laatste ontstaan bij alle vormen van verbranding op hoge temperatuur, zoals bijvoorbeeld bij de verbranding van diesel in een verbrandingsmotor. Andere voorbeelden zijn huishoudelijke verwarming op gas, elektriciteitscentrales op kolen, hoogovens voor staalproductie enz.

Hoeveel stikstofoxiden stoten dieselmachines uit?

Maar hoeveel NOx stoten dieselmachines nu uit? In tegenstelling tot bij CO2, is de werkelijke NOx-uitstoot onmogelijk te berekenen. Deze is namelijk voor elk merk en type voertuig anders. Ook het gebruik en de belasting bepalen de werkelijke NOx-uitstoot. En een koude motor stoot sowieso al meer NOx uit dan dezelfde goed opgewarmde motor.

De maximale toegestane NOx-uitstoot voor dieselvoertuigen is wel bekend. Deze is vastgelegd in de STAGE (voor trekkers en bouwmachines) en EURO (voor trucks) emissienormen. Dus afhankelijk van hoe jonger de machine is, valt hij in een hogere emissienorm en gelden strengere eisen voor de NOx uitstoot. Hier vind je de NOx-limieten voor alle STAGE en EURO emissienormen.

Stikstof uitstoot per liter berekenen

Euro 6 trucks en STAGE IV trekkers/machines mogen bijvoorbeeld nog maar maximaal 0,40 gram/kWh aan NOx uitstoten. Hoe reken je dit nu om naar gram NOx per liter diesel? kWh geeft de energie-inhoud van een brandstof weer. Voor diesel geldt dat 1 liter diesel een energie-inhoud van 10,65 kWh heeft. De rekenformule wordt dan:

Maximale NOx uitstoot bij STAGE IV  =  0,40 gram NOx   x   10,65 kWh per liter diesel   =   4,26 gram NOx per liter diesel

Dus theoretisch gezien heeft een STAGE IV tractor/machine of een EURO6 truck een maximale NOx uitstoot van 4,26 gram NOx per liter diesel.

Opgelet: voor personenwagens en bedrijfswagens < 3.5 ton zijn de emissienormen niet in gram/kWh, maar wel in gram/kilometer vastgesteld. Hier wordt de rekenformule dan als volgt : gram NOx per kilometer x brandstofverbruik 1 op … = gram NOx per liter diesel.

Hoe kan je de NOx-uitstoot reduceren?

De grootste stap in NOx reductie maak je door te investeren in nieuwe machines. Is dit financieel of praktisch niet haalbaar? Dan kan je opteren voor een schonere brandstof zoals TRAXX Diesel of HVO diesel. Door de krachtige reinigende werking en superieure verbrandingseigenschappen stoten deze dieselsoorten 9% minder NOx uit dan reguliere diesel. Ook de uitstoot van fijnstof, roet en CO2 ligt lager, wat natuurlijk ook mooi meegenomen is.

Wilt u meer weten over brandstoffen die minder NOx veroorzaken? Neem dan contact op met onze brandstofspecialisten op tel. 0492-34 12 21 of mail naar verkoop@vankesselolie.nl.