Dakar Rally: “Ton van Genugten en Maurik van den Heuvel willen met Team De Rooy op het podium”

Op 7 januari staan ze in Peru zij aan zij aan de start van de Dakar Rally: Ton van Genugten en Maurik van den Heuvel, beide transportondernemer én ervaren Dakar rot, komen dit jaar allebei uit voor het Team De Rooy dat maar liefst 4 Iveco Powerstar rallytrucks aan de start brengt. Hieronder delen zij hun ambities aan de vooravond van deze legendarische rally.

Van Genugten in tactische modus

Een goede klassering is voor Ton van Genugten het doel voor deze Dakar. De vier dagzeges die hij vorig jaar behaalde waren leuk, maar in het klassement eindigde hij als negende. “Het is zaak om stabieler te presteren en de slechte dagen minder slecht te maken”, denkt hij. “Het is spannend in de duinen, maar ik ga er toch maar een tandje af halen. Een etappeoverwinning is leuk, maar ik zit niet te wachten op het openen van de proef de dag erna. Daar verlies je alleen maar op. Ik begin dus in ‘tactische modus’ aan de eerste proef maandag. Ik start als tiende truck, ik hoop ergens tussen de vierde en de zesde plaats uit te komen. Niet als eerste in elk geval.

Hoewel Van Genugten er zelf een ‘tandje af’ doet, zal de gemiddelde snelheid waarschijnlijk wel omhoog gaan. De Iveco rallytruck is nu uitgerust met automatische versnelling, waardoor hij naar verwachting zo’n tien tot vijftien procent sneller door de duinen kunnen. “Daar hebben we wel een stap mee gezet”, meent Van Genugten.

Van den Heuvel meer dan enthousiast

Teamgenoot Maurik van den Heuvel is het daar roerend mee eens. “Ik ben daar méér dan enthousiast over. Die automaat is echt ongelooflijk. Trucks die nog met een handgeschakelde versnelling naar de Dakar komen, hoeven niet eens te denken aan een plaats bij de top 5, als je het mij vraagt.

Bij de shakedown van Team De Rooy in een duinengebiedje net buiten Lima maakte Van den Heuvel voor eerst echt goed kennis met zijn nieuwe truck. Hij werd er heel blij van. “Niks meer aan doen. Ik heb zelfs niets veranderd aan de schokbrekers. Ik vind het prima zo.” De coureur die vorige jaren nog meedeed met zijn eigen team, is sowieso erg te spreken over Team De Rooy. “Het is een fijne club. Alles is goed geregeld, topmonteurs die hun vak verstaan, heel professioneel allemaal. Dat geeft veel rust, ook vooraf. Vorig jaar riep ik dat ik nooit in zo’n team zou willen rijden, maar die woorden neem ik terug. Het bevalt erg goed.

Net als Van Genugten verwacht Van den Heuvel een hevig gevecht in de duinen met concurrenten als Kamaz, MAZ en Renault. “Ik kan zo een man of vijftien opnoemen die in aanmerking komen voor het podium, maar daar passen er maar drie op. In de duinen kan het alle kanten op. Letterlijk. Volle bak gaan is nooit mijn stijl geweest, maar dit jaar zeker niet. Ik wil niet te veel op de limiet rijden. Een dagoverwinning is leuk voor het plakboek, maar verder levert het niets op.

Na de ceremoniële podiumstart op zondag, gaat maandagochtend 7 januari de rally écht van start. De eerste trucks beginnen dan omstreeks 13.30 uur plaatselijke tijd (18.30 uur Nederlandse tijd) aan de openingsproef van 84 km.