Bouw waterstof tankstation Oude-Tonge vordert gestaag in… Assen

Wanneer je vandaag langs de Tonnisseweg in Oude-Tonge rijdt, dan is er niets wat doet vermoeden dat je binnenkort op deze plek waterstof kan tanken. Echter aan de andere kant van het land, meer bepaald in Assen, wordt momenteel hard gewerkt om precies dát tegen de zomer voor elkaar te krijgen.

In de werkplaatsen van compressor- en waterstofspecialist Resato in Assen wordt al sinds de jaarwisseling hard gewerkt aan de opbouw en montage van de waterstof tankinstallatie die voor Greenpoint Oude-Tonge is bestemd. De compressoren, koelinstallatie, bufferunits en afvulpompen voor 700 bar (personenauto’s) en 350 bar (vrachtwagens) worden momenteel afgemonteerd, gekalibreerd en getest.

Continu waterstof tanken

Interessant detail is dat het om een ‘back-to-back-refuel’ installatie gaat. De compressor- en opslagcapaciteit zijn zo gedimensioneerd, dat auto’s continu na elkaar kunnen afgevuld worden met waterstof. Dat is een belangrijke verbetering ten opzichte van sommige eerste generatie waterstofstations die soms tussen 2 tankbeurten door tijd nodig hebben om opnieuw druk op te bouwen, met wachttijden aan de pomp tot gevolg.

Halverwege mei worden alle componenten van de waterstofinstallatie van Assen naar Oude-Tonge getransporteerd. Daar beginnen over enkele weken al, naast het huidige Greenpoint tankstation, de grondwerken en bouwvoorbereidingen voor de waterstofinstallatie. Vervolgens wordt de waterstofinstallatie door de technici van Resato op de nieuwe locatie geïnstalleerd en operationeel gemaakt. Tegen de zomer kunnen dan de eerste waterstof-elektrische auto’s op Goeree-Overflakkee komen tanken!